• 12 OCT 15
  • 0
  Заболявания на долния уринарен тракт при котките

  Заболявания на долния уринарен тракт при котките

  Заболяванията на долния уринарен тракт при котките (FLUTD – от английски Fеline lower tract disease), не е диагноза, а обобщаващ термин отнасящ се за няколко различни заболявания. Те протичат с близки клинични признаци.
  В понятието долен уринарен тракт се вкючват следните анатомични области- пикочен мехур, уретра допълнителни полови жлези и външен полов орган.

  FLUTD е много често срещан проблем в котешката медицина.

  В процентно съотношение се засягат еднакво и двата пола, но клинически заболяването се регистрира предимно при мъжки индивиди.
  При котараците уретрата (тръбичката която свързва пикочния мехур с половия член) е много тясна и дълга. Тя има и няколко физиологични стеснения предразполагащи към лесното и запушване.
  Боледуват както млади така и възрастни животни. Най-често боледуват Персийската порода котки.

  Едно от заболяванията обединени под термина FLUTD се нарича идиопатичен цистит, т.е. възпаление на пикочния мехур без точна и ясна конкретна причина. Повече от 75% от случаите при котките се констатира липса на бактериална инфекция. Леките случаи могат да протекат безсимптомно, а при по-тежките се развива пълната клинична картина дори с наличие на кръв в урината.
  Друго заболяване от тази група доскоро наричано FUS (Feline urolitiazis syndrom).

  При него се образуват видими дори и с просто око песъчинки в пикочния мехур. Частично или напълно се възпрепядства отделянето на урина. Препълването на пикочния мехур може да доведе до скъсване на неговата стена или да се развие бъбречна недостатъчност.
  Отпадните продукти, които би трябвало да се отделят чрез бъбреците и урината започват бързо да се натрупват в организма. Стига се до животозастрашаващо състояние наречено – уремия. То налага интензивно, скъпо струващо, но често неефективно лечение поради настъпилите необратими процеси в организма.

  Доброто познаване на поведението на вашата котка,както навременната и компетентна ветеринарна помощ могат да се окажат от решаващо значение за живота на любимото ви същество.

  КАКВИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ДО FLUTD

  cat-toilet2

  Храната като фактор:

  • Богата на протеини храна
  • Неподходяща храна ( риба, пилешки глави, хляб и други)
  • Нискокачествени храни променящи киселинността на урината извън нормалните стойности ( pH 6,0-6,5)
  • Храна несъобразена с физическата активност и енергийните изисквания на котката
  • Неконтролирано количество храна, водещо до затлъстяване

  Водата като фактор:
  • Много твърда и варовита вода
  • Неадекватен прием на вода при хранене на животните с гранулирана храна
  Намалена консумация на вода, поради намалена физическа активност на котката – това води до отделяне на малко по количество урина, но много концентрирана.

  Други причини:

  • Често прекарвани безсимптомни инфекции на пикочно-половата система
  • Кастарацията, като фактор който намалява до извесна степен диаметъра на уретрата
  • Ограничаване на движението при домашно отглеждане на котките- тясно пространство; липса на друго животно в домакинството; недостатъчно място за криене и катерене; липса на ежедневни разходки и т.н
  • Стуктурни аномалии и функционални смущeния на пикочния мехур и уретрата
  • Туморни образования
  • Психогенни и поведенчески отклонния водещи до проблеми с уринирането

  НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЗНАЦИ, КОИТО ПОКАВАТ КОТКИТЕ ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ НА FLUTD

  cat-toilet

  1. От безпокойство и явни признаци на болка до пълна апатия
  2. Отказ от храна и вода, понякога съпроводени и с повръщане
  3. Чести позиви за уриниране
  4. Животните многократно влизат и излизат, стоят продължително време в тоалетната си (стопаните си мислят че става въпрос за запек и третират животните си с неподходящи медикаменти)
  5. Липса или недостатъчно количество на отделената урина
  6. Урина с характерна миризма и наличие на кръв в нея
  7. Продължително близане на половия орган, като често той се подава извън препуциума
  8. Уриниране на необичайни места, състояние бъркано с обичайното маркиране на територията по време на разгонването.
  9. Тоалетната на животното остава неизползвана повече от 24 часа
  10. Нехарактерна поза при уриниране

  ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗА

  За да може ветеринарния лекар да постави точната диагноза е необходимо вие, като стопани да му представите колкото е възможно по-пълна и достоверна информация за състоянието и поведението на котката вкъщи!

  – Необходимо е да се извърши изследване на урината. Различните видове кристали (песъчинки) се образуват при различна киселинност. Това би определило и подхода при лечение.
  – Изследване на урината за наличие на евентуални бактерии в нея и какви лекарства им действат
  – Изследването на седимента (утайката на урината) под микроскоп за наличие на кристали и кой вид са: оксалати, струвити, фосфати или урати.
  – По преценка на лекаря, може да се вземе кръв за изследване или да се направи рентгенова снимка с контрастно вещество в пикочния мехур.
  – За уточняване на диагнозата също ехографското изследване е много показателно.

  ЛЕЧЕНИЕ НА FLUTD

  След приключване на прегледа вашият ветеринарен лекар би препоръчал различни методи за лечение.
  В зависимост от състоянието на животните и вашите финансови възможности те се разделят на 2 основни групи – консервативни и оперативни.

  Първите включват: катетеризация ( поставяне на специална тръбичка в уретрата) с цел отстраняване на песъчинките и елиминиране на урината. Akо се наложи ветеринарния лекар след кратка хирургическа интервенция може да се остави катетъра за 3-5 дни непрекъснато да бъде в уретрата. Така се избягват ежедневните катетеризации, които също имат неблагоприятни последствия.
  Ако лабораторните изследвания са доказали съпътстваща бактериална инфекция използването на антибиотици може да има решаващо значение.

  Важна част от цялостната консервативна терапия се отделя на лечебното хранене. В храните се влагат добавки с алкализиращо или подкиселяващо дейсвие в зависимост от типа на кристалите.

  Много от стопаните се заблуждават, че еднократното посещение при ветеринарен лекар и поставянето на катетър решава проблемите, но обикновенно това е само началото на едно сериозно и продължително лечение.
  Заболяването много често рецидивира. От изключително значение за успешния ход на заболяването е мотивацията на стопаните, доброто познаване на поведението на животните, своевременно търсене на медицинска помощ компетентноста на ветеринарния лекар и финансовите възможности на стопаните ( защото препаратите за лечение не са никак евтини).

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream