• 12 OCT 15
  • 0
  Зъбния камък при кучета и котки

  Зъбния камък при кучета и котки

  Зъбният камък представлява твърд налеп върху зъбите, който се образува бавно в следствие на минерализирането на хранителните остатъци в устната кухина. В този процес участват и бактериите намиращи се там.

  Обикновенно натрупването на зъбен камък представлява сериозен здравен проблем на животните над тригодишна възраст, макар че при някои се появява и по-рано.

  Някои породи са предразположени към натрупването на зъбен камък. Това са брахиоцефалните породи ( с къса муцуна) като пекинез, японски хин, мопс, английски и френски булдог, бостън териер и други. Предразположени са също и миниатюрните породи: минипинчер, чи хуа-хуа, шпицове, болонки и др.
  Като цяло по-едрите породи имат по-малко проблеми.

  зъбен камък куче

  При котките най-много зъбен камък натрупват породите с къси муцуни-персийските.

  Селекцията в продължение на векове е създала породи, които твърде много се различават от дивите си предшественици и често красивия външен вид е за сметка на изменената анатомия на устната кухина.

  Следните промени в захапката са предпоставка за натрупване на зъбен камък: прекалено близко раположени зъби; неправилен контакт между зъбите на горната и долната челюст; зъби израстнали в неправилна посока; задържани млечни зъби и др.

  Някои грешки в храненето също водят до натрупване на зъбен камък.

  Много хора хранят кучетата си с кости или им позволяват да си играят с твърди предмети, камъни метал и др. Като резултат често се получават фрактури (счупвания) на някои зъби, най-често предкътниците и кътниците на горната челюст.
  Дори и минимално нарушаване на емайла на зъба води до бързо натрупване на зъбен камък. Грапавата повърхност е идеално място за задържане на хранителни остатъци и натрупване на бактерии.

  Тук трябва да отбележим, че хранителната стойност на костите е изключително ниска. Те се състоят от малко желатин, който е нискокачествен белтък и голямо количество минерални вещества.
  Освен зъбите, костите могат да увредят и всички други органи от храносмилателната система. От медицинска гледна точка изводът е, че вредата от храненето с кости е много по-голяма от ползата.

  Друга грешка в храненето, имаща връзка с хигиената на устната кухина, е навикът да се “черпи” често домашния любимец с лакомства или да се оставя храна в купичката през целия ден. Това води до постоянно присъствие на хранителни отпадъци в устата.

  При положение че кучетата и котките не си мият зъбите два пъти дневно, както правим ние, много лесно е да се ускори натрупването на зъбен камък.

  Лепкавите и меки храни също ускоряват този процес.
  Храната, бедна на витамини и минерали, също е предпоставка за проблеми, тъй като намалява антибактериалните свойства на слюнката.

  Натрупването на зъбен камък води до редица реални опасности за здравето на животните.

  С появата на зъбния камък неизменно се появява и силно възпаление на венците. Те стават червени, подпухнали, болезнени и лесно се разкървяват.
  В хроничните случаи се появява хиперплазия на венците( прекомерно разрастване на лигавицата приличащо на карфиол).
  Възпалението на венците винаги е свързано със силна и неприятна миризма от устата. Кучето или котката изпитват болка, капризен апетит. Понякога отделят обилно слюнка.

  С напредването на заболяването започва разрушаването на опорния апарат на зъбите.

  Връзката на зъбите с околната костна тъкан се разхлабва, костта бавно се стапя и корените на зъбите се оголват. Зъбите се клатят лесно и в крайна сметка кучето или котката губят голяма част от тях преждевременно.

  Голям брой животни идват при ветеринарния лекар с оток в лицевата и челюстната област, със или без фистулни отвори, от които изтича гной. Това са абсцеси или грануломи, причинени от гнойно възпаление на зъбните алвеоли. Те са свързани със сериозна болка и често е влошено общото състояние на животното. Такива кучета и котки, освен силно намаления апетит, в много случаи са и с намалена активност, обезводнени, отпаднали , понякога силно раздразнителни.

  Освен изброените последствия от възпалението на тъканите в устната кухина голямо значение има отражението на стоматологичните проблеми върху дейността на жизненоважни органи и системи в тялото на животното.

  Възпалените венци лесно кървят и са “отворени врати “ за патогенните бактерии.

  В иначе стерилната кръв лесно проникват болестотворни микроорганизми с разрушителна сила. Те увреждат ендокарда и миокарда и водят до заболяване на сърцето, а от там до хронична сърдечна недостатъчност. Уврежда се също и бъбречната тъкан с последващи бъбречни заболявания: пиелонефрит, гломерулонефрит и др. Крайния резултат често е бъбречна недостатъчност.
  При отслабена имунна защита на организма се развиват многобройни гнойни процеси в различни части на тялото и понякога и септицемия.

  Всички споменати заболявания са трудно лечими и в много случаи са необратими.

  Огромен брой възрастни кучета и котки умират от заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб и др.

  От нашата лекарска практика сме установили тясната връзка между болните зъби и заболявания на сърцето при възрастни кучета. Почти всяко куче със сериозен гингивит, със зъбен камък и клатещи се зъби има и силен сърдечен шум, а на рентгеновите снимки се виждат
  признаци на заболявания на сърцето.

  Като обобщение можем да кажем, че натрупването на зъбен камък води до лавина от проблеми, които с възрастта се задълбочават и като цяло съкращават с години живота на любимите ни четириноги приятели.

  След като се запознахме с плашещите факти за вредата от зъбния камък, трябва да се запознаем с решението на проблема.
  И тук, както при повечето заболявания, далеч по-лесно и евтино е да се спазва правилна профилактика, отколкото да се лекуват сериозно увредени органи.
  Тъй като според статистика 80% от кучетата и котките натрупват бързо зъбен камък след тригодишна възраст, трябва при всяко куче и котка да се полагат грижи за забавяне на този процес и за почистване на зъбния камък.

  Профилактикта се състои в почистване на зъбите преди още да са натрупали зъбен камък.

  Добре е при малките кученца и котенца още от 2-3 месечна възраст да се отваря редовно устата, да се пипат и масажират зъбите и венците. Трябва да се подходи внимателно. Групостта и насилието ще попречат на изграждането на навик. Ако процедурата е неприятна за животното, ще стане неприятна и за вас и най-вероятно няма да успеете редовно да се грижите за зъбите на любимеца си.
  Ласкавото отношение и умерените “почерпки” с лакомства по време на почистването помагат много. Идеалният вариант е да намерите лакомства, които не замърсяват устната кухина. Много подходящи са изкуствените кокали, които освен че са вкусни, почистват налепите по зъбите.

  Твърдите гранулирани храни също забавят натрупването на зъбен камък в сравнение с консервираните храни и с меката домашна храна.

  Погрешно е схващането че костите почистват зъбите. Като споменахме по-горе, те са прекаено твърди и предизиквт фрактури на зъбите.

  Ако животното ви добре понася масажирането на венците с пръст, може да пробвате почистването с влажна марля, а после и с мека четка за зъби. Както и при хората почистването става с леко въртеливи движения.

  В зависимост от свободното ви време отделяйте по няколко минути всеки ден. Ако превърнете това задължение в приятно време за общуване с вашето куче или коте, ще ви бъде по-лесно. Резултатът от усилията ви ще бъде съществено забавяне на натрупването на зъбен камък, а оттам и на всички последици свързани с него.

  Трябва да подчертаем, че щом се натрупа зъбен камък, почистването му не може да бъде извършено в домашни условия. Затова е редно любимците Ви да посещават редовно ветеринарен лекар.

  Профилактичният преглед на зъбите трябва да бъде поне три пъти в годината.

  Удобно е такъв преглед да се извършва по време на годишната ваксинация. Ако обаче забележите лош дъх от устата на вашия любимец, ако зъбите не са чисто бели, а венците розови, е добре да потърсите веднага ветеринарна помощ.

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream