• 12 OCT 15
  • 0
  Игуана

  Игуана

  През последните години игуаните много популярни домашни любимци, и може би най-достъпните влечуги.
  Като се има предвид, че игуаните при добри условия може да живеят повече от 15 години, лесно може да се предположи, че те могат да станат толкова обичани, колкото кучетата и котките. Но възрастните игуани са рядкост. Причината е в сложността на отглеждането на тези животни, което противно на увещанията на зоо търговците, заинтересовани от продажбата им, никак не е лесно.

  Освен това, отглеждането на игуана е доста скъпо. За съжаление, повечето новаци-фенове на влечугите, особено на игуаните, не вникват в спецификата на тяхната биология и отглеждане до момента, в който животното започне да се нуждае от помощта на ветеринарен лекар. Най-често това се случва доста бързо при неопитни собственици, които не винаги на време обръщат внимание на здравето на игуаните. Ако отидете на ветеринарен лекар твърде късно, може да се окаже невъзможно животното да бъде спасено.

  Купуване

  Купуването на всяко животно е въпрос отговорен и сложен. При влечугите има и допълнителни проблеми: първо, няма достатъчно специализирана литература за отглеждането и грижите за тези животни, а от друга страна има много малко висококачествени терариуми и майстори, които да ги правят. Така че, преди да купите един гущер, трябва добре да се подготвите.
  Трябва да сте сигурни в едно нещо: игуаната е живо същество също като котката и кучето. Помнете, че двете основни причини за смърт на тези същества са неправилното хранене и несъблюдаването на необходимия температурен режим… Има и други трудности в отглеждането им, но повече за това по-късно.

  Като начало да поговорим за температурата

  Поддържането на нужната температура зависи от качеството на терариума и оборудване за отопление и осветление. Необходимо е да се погрижите за обмена на въздуха и постоянната влажност (да не забравяме, че игуаните са тропически животни).
  Важно е на клона в терариума под лампата температурата да е 31-35 °С, а в най-отдалечения от лампата ъгъл 25-26 °C. Невъзможно е да се предскаже лампа с каква мощност ще бъде необходима, всичко зависи от конкретните условия. В някои апартаменти температурата не пада под 27 °С през зимата, а в други стопаните поддържат 18-22 °C.

  iguana1

  Затова използвайте три термометъра (за измерване на температурата на въздуха) и да ги поставете както следва: единият трябва да е на клон под лампата, вторият – на същото ниво, на максимално разстояние от лампата, а третият – в долната част на терариума в най-студения ъгъл.
  Чрез промяна на мощността на лампата трябва да се уверите, че първият термометър показва 31 – 35 °С, на вторият 27-28 °С, а третият – не по-малко от 25 ° C. Тези температурни настройки са идеални за активния живот на игуаната през деня.

  Така тя може да се затопли и да се охлажда, да не замръзва и да не получи изгаряне.
  Освен топлещите лампи трябва да се поставят и лампи за осветление, подходящи са и обикновените, но би било най-добре да използвате специални, които имат в спектъра си ултравиолетови лъчи.
  Ако използвате лампи от повече от 40 вата, те трябва да бъдат изолирани с мрежа, с цел да се избегнат изгаряния.

  Поведение

  Опитомената игуана ще се държи спокойно, но не вяло – опитвайки се да се изкачи на ръката ви или по рамото до главата, като се държи здраво и се съпротивлява на смущаващи я действия, но без да проявява агресия.

  Дивата, но здрава игуана ще се опита да избяга; тя понякога се опитва да победи опашката си, или дори отваря устата си, като се опитва да хапе.
  Като държите в ръце такова животното трябва да бъдете внимателни, за да не ви нарани и да не причините травма на самия гущер (опитите да избяга могат да доведат до фрактури при дивото животно).

  Болната игуана може да направи опити да избяга, но тя е слаба и след известно време като изчерпи силите си обикновено застива със затворени очи.

  Младата игуана

  Игуаната расте много бързо, за 2 -3 години тя може да увеличи масата си 5 – 6 пъти.

  При такъв растеж на младите животни те трябва да се хранят добавки с високо съдържание на калций, защото ако концентрацията на калций в кръвта е под необходимото, това ще доведе до забавяне или дори спиране на растежа; костите на такова животно ще са слабо развити и изкривени (особено забележимо на опашката – тя става крива в основата, а понякога и по цялата дължина). Това не само загрозява външния вид на игуаната, но е зле за здравето, защото може да доведе до чести фрактури.

  Baby-Green-Iguana

  Често се сблъскваме с една грешка – собствениците дават големи дози калциев глюконат, креда или натрошени черупки. Те смятат, че това е „калций в чист вид” и като го дават на животното всичко би трябвало да е наред.
  Но гущерът не расте, храни се лошо, опашата и краката му постепенно се изкривяват. Защо? Каква е причината?

  В организма усвояването на калций се извършва само в присъствието на витамин D3. Витамин D се формира само под въздействието на ултравиолетова светлина, най-лесно – при излагане на слънце. В противен случай – няма витамин, калция не се усвоява и можете да тъпчете игуана с лъжици глюконат, но той ще преминава транзитно, без да се задържа в тялото.

  При правилно хранене и грижи теглото и дължината на тялото на игуаната от раждането до зряла възраст варира приблизително както следва:

  Новородени игуана – дължината на тялото 8 -11 cм., с тегло 10-12 грама

  Растежът в първите З месеца – 0,6 мм. на ден.

  Растеж до 9-я месец – 0,4 мм. на ден.

  Игуана на една година – дължината на тялото 22 – 25 см., тегло 340-460 грама

  Игуана на 2 – 2,5 години – дължината на тялото 33 – 40 см., тегло 1200-1400 грама

  Игуана на 3 – 5 години – женските са с дължина на тялото 33 – 38 см., тегло – до 2800 грама, а мъжките – 38 – 46 см. дължина на тялото и тегло до пет килограма!

  Хранене

  тревопасните влечуги храносмилателната система е като при всички тревопасни животни. Те се нуждаят от необработени храни за нормализиране на храносмилателния процес.

  Специалистите препоръчат следното хранене:
  30-70% – зеленчуци
  30-70% – зеленини
  5-15% – плодове
  0-10% – евентуално добавяне на други продукти – зърнени култури.

  Тези съотношения не означават, че може да ограничите вида на храната: 50% моркови, 40% зеле и 10% от ябълки. Нещата не са толкова прости. В идеалния случай, ако решите да предлагате 10 различни вида храни това ще гарантира, че липсата на някои вещества, например в една салата, може да се компенсира от други храни.
  Диетата трябва да е разнообразна!
  iguana2

  Кога да храните

  Игуаната трябва да получава храна всеки ден. Това е особено важно за младите животни!
  Но на възрастна игуана може да дадете храна през ден или дори само веднъж или два пъти седмично, тя няма да умре от това (поне не бързо). Но при такова хранене, животното никога няма да изглежда като истинска игуана – ярка, гладка и спокойна.

  Вода

  Подобно на повечето животни, игуаните се нуждаят от вода. Тези гущери са в състояние да понесат продължително глад, но бързо да умрат, ако са лишени от вода. Важно е да им обезпечите непрекъснатото наличие на чиста вода. По-добре е, ако тя не е само в една малка поилка в терариума, а има и малък басейн ( може да използвате дълбока тава – зависи от големината на игуаната). Там игуаната може да ляга, да се охлажда от прекалено високата температура под лампата.

  Често игуаните използват водоем за дефекация. Като се има предвид високата температура в терариума, съда с вода може бързо да се превърне в място на бързо размножаване на бактерии, така че водата трябва да се сменя ежедневно и съда да се дезинфекцира с гъба и сапун.

  Фактът, че не виждате как игуаната пие не е причина да оставяте водата мръсна. Всъщност, до 90% от водата игуаните си набавят от сочни храни, така че те пият по-малко, отколкото го правим ние. Но го правят редовно, особено на празен стомах.

  Смяна на и грижа за кожата

  iguana3

  Както всички влечуги, игуаната периодично сменя кожата си. При игуаните, за разлика от другите влечуги, кожата не се сменя едновременно по цялото тяло, а постепенно и това продължава дълго време.

  Смяната при игуаната започва от главата и завършва при опашката. Целият процес може да отнеме месец или дори повече.

  Успех, търпение и взаимната любов!

   

  Leave a reply →

Photostream