• 12 OCT 15
  • 0
  Кастрация (стерилизация) на животни

  Кастрация (стерилизация) на животни

  Съществуват множество мнения по повод кастрацията и стерилизацията на домашните животни.

  Под термините кастрация и стерилизация се разбира изкуствено премахване на репродуктивните способности на организма.

  В тази статия даваме отговор на най-често задаваните въпроси за кастрацията при домашните любимци, за да можете по-лесно да вземете решение дали да предприемете процедурата.

  Какви са плюсовете на кастрацията и стерилизацията:

  • Продължителността на живота на стерилизираните животни е средно по-дълга с 1,5 – 2 години.

  • Стерилизираните животни са по-спокойни, по-малко агресивни; при тях изчезва тревожното поведение и стремежа да избягат. Животните стават по-послушни и управляеми.

  • У тях изчезват всички хормонални проблеми, а стопаните не биват тормозени с вой и мяучене по цели нощи, изчезва маркирането с урина по килими, тапети и мебели.

  • Вашият питомец няма да страда често от такива тежки заболявания като простатит, пиометра, кисти и тумори на яйчниците, матката, тестисите и млечните жлеци.

  • При стерилизирани в ранна възраст животни почти изчезва вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза.

  • най-новите изследвания показват, че при стерилизирани в ранна възраст животни (още преди настъпване на първия еструс) вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза е около 2%. Със всеки следващ цикъл процента нараства драстично.

  ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:

  • Половият акт е необходим на животните само за създаването на потомство

  • Животните нямат способността да мислят логично, те не се измъчват от разкаяние и съжаление за неспособността си да създадат потомство

  • В зряла възраст при много животни възниква необходимост за кастрация или стерилизация по медицински причини, но рисковете, свързани с упойката се увеличават

  dvoika_kucheta

  Все пак стерилизацията на домашните любимци има и някои минуси:

  • Кастрацията се извършва под обща анестезия, а всяка анестезия представлява известен риск за животното, макар и не висок при здрави, млади животни.

  • Всяка оперативна интервенция в организма, може да бъде придружена от усложнения. Колкото по-висока е квалификация на хирурга, по-малка е вероятността от възникване на усложнения, но такива може да има дори и при перфектно техническо изпълнение.

  •При някои по-пълни женски след стерилизацията може да се развие несдържане от уриниране (изпускане), което обикновено лесно се овладява при назначаването на съответните препарати.

  • Говори се, че кастрираните котки са по-склонни към появата на камъни в бъбреците, но в научната литература няма потвърждение на този факт.

  Оперативното кастриране не се явява уникална или сложна операция, но разбира се трябва да се извърши в стерилни условия.
  Операцията при мъжките се заключава в отстраняване на тестисите.
  При женските операцията е по-сложна и спада към коремните операции.
  За стерилизацията хирургът се нуждае от достъп до коремната кухина през който може да отстрани яйчниците или яйчниците заедно с матката (за предпочитане е втория вариант), защото по този начин матката остава без хормонална регулация от страна на яйчниците и това е причина за нейното възпаление или туморно израждане.

  Ето и отговори на някои от най-често задаваните въпроси, задавани от собствениците на животни по време на консултации преди операцията за кастрация:

  Кога, на каква възраст е най-добре да бъде кастрирано животното?

  Най-подходяща възраст за кастрация е 6 – 8 месеца, още преди да е настъпила полова зрялост.

  Как да подготвим животното за операция?

  Тази операция се извършва под обща анестезия и изисква известна подготовка, а именно: 8-12-часов режим на глад. В рамките на 4-6 часа преди операцията, не се препоръчва даването на вода.

  Колко време ще се възстановява животното след операцията?

  От анестезията животното се възстановява първите дни, след това трябва в срок от 10 дни да се обработват шевове (ако има такива) и да се следи за разкъсване на шевове при лизане. Обикновено се препоръчва вашият домашен любимец да носи специална следоперативна яка. След отстраняване на конците не са необходими други специални грижи.

  Трябва ли животното да е раждало, за да е здраво?

  Не, за да е едно домашно животно здраво, изобщо не е необходимо да е раждало.

  Истина ли е, че кастрираните животни затлъстяват?

  Увеличението на теглото на животното след кастрация, от което много често собствениците се страхуват, просто не е пряко следствие от операцията, а зависи до голяма степен от храненето на животното и от неговата генетична предразположеност към пълнеене. Освен това има много храни от висок клас, създадени специално за стерилизирани животни, които може да давате на вашия домашен любимец, за да го предпазите от такъв проблем.

  Какво е по-добре – стерилизацията или даването на таблетки против разгонване?

  Отговорът е недвусмислен – по-добре е стерилизацията. Тя се препоръчва защото продължителната употреба на всички фармакологични средства, предназначени за облекчаване на симптомите при разгонване води до сериозни хормонални проблеми в организма и често причинява възпалителни заболявания на матката и яйчниците, а впоследствие и тумори на млечните жлези.

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream