• 12 OCT 15
  • 0
  Основни грешки при отглеждането на животни, които водят до заболявания

  Основни грешки при отглеждането на животни, които водят до заболявания

  Животното у дома носи радост и положителни емоции. Но за съжаление много хора не знаят как да отглеждат домашен любимец в градската среда.
  Появяват се проблеми със съсипани мебели, неподчинение, както и редица болести, някои от които много опасни.

  Тази статия описва препоръки за недопускане на най-често срещаните грешки на собствениците на домашни любимци, открити в практиката на Ветеринарен център УЛТРАВЕТ.

  Често допускани грешки от собствениците на кучета:

  cat_doctor

  Грешка: при дресиране на кучето.

  Кучетата, от малките йоркшири до големите ловджийски хрътки, се нуждаят от обучение и послушание. Непокорното куче може лесно да бъде сгазено от кола, да изяде отровни примамки, да се сбие с бездомните кучета, да бъде наранено и одрано по очите по време на бой с котки и т.н.
  Помнете – послушно животно – щастлив собственик и щастлив домашен любимец!
  Грешка: кучето да не се води на каишка и с наморник.

  Научете кучето си да ходи на каишка и с наморник. Поводът ви предпазва от това да загубите домашния си любимец. А също, така можете да избегнете инциденти, ухапвания и сбивания.

  Грешка: неправилно хранене.

  Необходимо е да се определи вида на храната и домашна храна да не се бърка със специалната храна за животни. За храненето трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще препоръча за вашия домашен любимец необходимия здравословен хранителен режим, ще ви посочи готови висококачествени храни.
  Не забравяйте правилото „Да не прехранвам кучето си!”. Наднорменото тегло също допринася за развитието на различни заболявания както на стомашно-чревния тракт, така и на сърдечно-съдовата система.

  Кучето не бива да се храни преди разходка или да му се дава твърде много храна наведнъж. Това може да доведе до преплитане на червата, което от своя страна без нужната лекарска помощ може да доведе до смъртта на животното.

  Грешка: липсата на профилактика на заболяванията и защита срещу паразити.

  Не забравяйте да извършвате профилактично третиране срещу бълхи, кърлежи и комари, тъй като те са носители на опасни заболявания. Животното трябва да се ваксинира своевременно срещу основните вирусни и бактериални инфекции, да бъде обезпаразитявано за глисти и тении.

  Грешка: твърде много опасности в дома.

  Не забравяйте да подготвите апартамента за появата на животното – отстранете опасните неща и предмети. Това са преди всичко изолации на проводници, съхраняване на недостъпни места на домакински химикали и отровни растения.

  Грешка: неподходящи играчки и храни.

  Искате ли да го поглезите с кости за гризкане или бисквитки, да го зарадвате с нова играчка? Изберете подходящия размер – твърде малките по размер храни или играчки могат да предизвикат блокиране на хранопровода или тънките черва и тогава ще се наложи операция за премахване на чуждо тяло.

  Грешка: неправилния избор на място за домашния любимец.

  Поставете легло за вашия домашен любимец далеч от опасни предмети, на уединено място, но така че той да не се чувства самотен и излишен.

  Грешка: неправилно физическо натоварване.

  В периода на растеж трябва да следите състоянието на опорно-двигателния апарат; не претоварвайте с физическа активност кученцето си, а за възрастните кучета опитайте да осигурите активен живот и социална адаптация. Те ще ви се отблагодарят!

  Чести грешки, допускани от стопаните на котки:

  cat9

  Грешка: малко внимание за възпитанието на котката.

  Котките, също като кучетата се нуждаят от „дресировка”, в противен случай те могат да се държат като „диви животни”, които се нахвърлят върху хората и чупят вещи.

  Грешка: липса на необходимите условия и комфорт.

  Осигурявайте всички необходими удобства на вашата котка: място за точене на ноктите, играчки за активен живот и преди всичко – любов и грижа!

  Грешка: неправилно хранене.

  Котките са по-претенциозни към храненето от другите животни; избирайте по-добрите храни, ако им готвите и по-качествените марки консерви, ако ги храните с готови храни.

  Грешка: твърде много опасности в дома.

  Котките страдат от не по-малко заболявания от кучета и също се нуждаят от определени условия за живот в градски апартамент. Изолирайте ги от много малки предмети – конци, ластик, кабели, отровни растения, лекарства и домакински химически препарати; затваряйте прозорците и балконите, за да избегнете нежелани инциденти.

  Грешка: липсата на мерки за профилактика на заболяванията и защита срещу паразити.

  Навременното ваксиниране ще осигури защита на вашата котка срещу вирусни и бактериални инфекции; обезпаразитяването на всеки два месеца срещу вътрешни паразити, бълхи и кърлежи ще спести на вашия домашен любимец много неприятности.

  Папагали

  papagaliПапагалите, канарчетата и другите птици се нуждаят от не по-малко грижи от котките и кучетата.

  Те се нуждаят от просторна клетка, основно почистване, гранули за храносмилането, минерални камъни за шлайфане на клюна, добре балансирана храна, пресни плодове и вода. Дори всяка птица се нуждае ежедневно от упражнения и социализация.
  Опитайте се да не оставяте птицата на слънце или в студена стая. Внимателно следете оперението й и общото състояние. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с ветеринарен лекар – той ще отговори на всички ваши въпроси.

  Зайци

  zaici

  Зайците, морските свинчета, хамстерите и чинчилите също се нуждаят определени условия за пълноценен и дълъг живот в апартамент.

  Преди да купите такова животно, прочетете литература за грижите за отглеждането им.

  Чистата клетка, висококачествената храна, прясната вода и ежедневните упражнения ще направят вашия домашен любимец щастлив.

  Разходките в апартамента трябва да бъдат безопасни, така че проверете внимателно и премахнете възможността за прегризване на проводници, найлонови торбички, пластмасови кутии, не допускайте достъп до храни и растения, които са опасни за консумация.
  Зайците и морските свинчета трябва задължително да се имунизират и редовно да се обезпаразитяват!

  Спазването на тези простички правилата за отглеждане на домашно животно в градски условия не е трудно и ще помогне да избегнете много от живото застрашаващите болести и наранявания и ще направи живота на вашия домашен любимец удобен и щастлив.

  Като превантивна мярка е необходимо да посещавате ветеринарен лекар 1-2 пъти годишно, за да може да бъдат открити рано евентуални признаци на заболявания и лекувани навреме.

  Не забравяйте – профилактиката е важна, тя предотвратява заболяването и пести време, пари и страдание на животното и стопанина!

  Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нашите ветеринарни лекари – Ветеринарен център УЛТРАВЕТ – тел. 052 63 55 05. Винаги сме готови да помогнем!

   

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream