• 12 OCT 15
  • 0
  Планиране на бременност и оплождане на котки и кучета

  Планиране на бременност и оплождане на котки и кучета

  Бременността е особено състояние на животното, когато натоварването на всички системи и органи в тялото се увеличава неколкократно, изострят се хронични процеси, могат да възникнат и нови здравословни проблеми, така че трябва стопаните да се отнасят много отговорно към възможността да имат потомство от домашния любимец.

  pregnant-dog

  Ако животното не е за разплод, или кученца или котенца не ви трябват наистина, а сте решили да оплодите животното „просто за да е здраво”, по-добре се откажете.

  Бременността не е гаранция за здраве, напротив, може по време на нея да възникнат немалко проблеми. Това се отнася особено за животни, които са вече на средна възраст (котки и кучета на възраст над 4 – 5 години).

  Затова, ако не желаете да имате поколение от своето женско животно е най-добре то да бъде кастрирано.
  Последните проучвания са, че най-подходящата възраст за това е 6-я месец, още преди да е настъпила полова зрялост.

  По този начин вероятността да се развият туморни образования на млечните гърди е само 2%. Освен това предпазвате и животните си от възпалителни процеси в областта на матката и яйчниците.

  Планирайки бременността на вашето куче или котка, трябва да сте сигурни, че здравето им позволява да износят и родят здраво потомство.

  Трябва предварително да се погрижите за ваксинациите и обезпаразитяването, за балансирания хранителен режим, както и да започнете да давате допълнително фолиева киселина, ако животното се храни със специализирана храна .

  Според френски изследователи, допълнителния прием на фолиева киселина преди и по време на бременност намалява риска от поява на дефекти като цепка на небцето и липса на връзка на горната устна при брахиоцефалните породи (боксер, френски и английски булдог, мопс, пекинез и др.) и персийските котки.

  Преди самото оплождане е желателно да посетите ветеринарен лекар за кръвни тестове на животното, за да проверите състоянието на черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи, липсата на анемия и хронични възпалителни процеси.

  Ако всичко е наред, може да заплодите животното.
  Запишете датата на чифтосването непременно – тя е необходима да се определи времето на раждането.
  Във Ветеринарен център Ултравет можем да ви помогнем като определим оптималното време за чифтосване на кучета, въз основа на изследване на вагиналния секрет и серологично изследване на животното.

  Бременността

  pregnant-cat
  Нормалната бременност при кучетата и котките трае около 61-63 дни, но при различни породи могат да се наблюдават отклонения в продължителността (плюс / минус 2-3 дни).

  Най-ранна диагностика на бременност се извършва на 23-28 ден след скачката – по това време оплодените яйцеклетки са се закрепили за маточната стена; те могат да се видят с ултразвуковия апарат, а на по късна възраст може да се напипат през коремната стена.

  На 6 седмици с рентгенови лъчи се виждат костите на черепа и ребрата на плода.

  Ехографията позволява най-точна диагностика на бременността и определяне на жизнеспособността на ембрионите.

  За големи кучила, преброяването на плодовете е значително затруднено, защото плодовете се препокриват, така че ако ви трябва да знаете точния брой на кученцата или котенцата, се прави рентгенова снимка.

  Храненето

  По време на бременност се променя метаболизма, повишава се потребността от енергия, така че правилното, балансирано хранене е необходимо за доброто състояние на майката и плода.
  Ако храните вашия домашен любимец със сухи храни, започнете да давате храна за бременни и кърмещи или добавяйте фолиева киселина. Това ще бъде достатъчно, за да се гарантира приема на всички необходими хранителни вещества.

  Ако храните животното с органични храни, то непременно ще трябват и витамини и минерални добавки, защото необходимостта от калций, желязо, йод и витамини се увеличава 2-2,5 пъти през бременността, а невинаги храната ги осигурява.

  Процентен състав на диета за бременни котки и кучета:

  Протеини 25-27%
  Въглехидрати 25-30%
  Мазнини 12%
  Целулоза 2,3%
  Минерали 6%

  Master-Chef

  Изисквания за минерали и витамини:

  Калций мг / кг телесно тегло – 260
  Фосфор мг / кг телесно тегло – 200
  Желязо мг / кг телесно тегло – 0,32
  Йод мг / кг телесно тегло – 80
  Витамин А IU / кг телесно тегло – 220
  Витамин D IU / кг телесно тегло – 22
  Витамин Е IU / кг телесно тегло – 2,2
  Витамин В1 мг / кг телесно тегло – 40
  Витамин В6 мг / кг телесно тегло – 50
  Витамин В12 мг / кг телесно тегло -1,0

  Независимо от типа на хранене е много важно да не се прехранва животното!

  Наддаването на тегло при бременност не трябва да надвишава 20% от теглото преди разплод.
  През първите 3 седмици от началото на бременността здравите кучета и котки ще наддадат малко тегло; През втората половина на бременността кучетата и котките, въпреки апетита, дори може да отслабнат, ако не успяват да усвоят достатъчно хранителни вещества.

  При бременните животни се появява жажда, в кръвта се повишава нивото на левкоцитите, скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ), кръвния обем се увеличава, гърдите набъбват и се появява коластра; увеличава се напрежението върху сърцето, бъбреците, черния дроб и др.

  Поради увеличеното вътреутробно налягане, дължащо се на увеличаването на матката, възниква дискомфорт в последните седмици на бременността и анорексия (липса на апетит) може да се появи отново. Затова е по-добре дневната дажба храна да е разделена на няколко хранения на малки порции.

  Движение

  Бременните животни се нуждаят от балансирана физическа активност, най-подходящи за тази цел са дългите разходки.
  В напреднала бременност са противопоказни бързото тичане и скачане, особено при многоплодна бременност, тъй като е възможна увреда на плодове, усукване и скъсване на матката.

  Бременността е период, изискващ специално внимание от собственика на домашния любимец. Трябва внимателно наблюдение на всички промени в здравословното състояние на животните, като се избягват стреса и се профилактират инфекциите.
  При нужда навреме се обръщайте към ветеринарния лекар.

  Ако спазвате всички тези препоръки, шансовете на вашия домашен любимец за безпроблемно раждане и здраво потомство ще се увеличат значително, а това ще ви спести време, нерви и пари.

  cat_kittents

  Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нашите ветеринарни лекари – Ветеринарен център УЛТРАВЕТ – тел. 052/ 63 55 05.

   

  Винаги сме готови да помогнем!

   

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream