• 12 OCT 15
  • 0
  Kотките

  Kотките

  История

  Котката принадлежи към семейството на месоядните бозайници (Felidae). Като достоен представител на хищниците това животно се отличава със сила, пъргавина и гъвкавост. Котките стъпват предпазливо и тихо, плуват отлично, въпреки че повечето не обичат водата. Най-добре при тях са развити зрението и слуха.

  Домашната котка (Felis catus) е несъмнено от най-старите животни, живеещи в близост до човека. Фенотипът и генотипът на съвременните домашни котки са се развивали в продължение на хилядолетия, с участието на различни подвидове на дивите котки, разпространени в Азия, Африка и Европа. Ето защо е невъзможно да се посочи един единствен прародител на домашната котка.

  котката
  Точното време на опитомяването на котката не може да бъде със сигурност посочено. Можем само да кажем, че това става след появата на земеделието и че е не по-рано от преди 10 – 12 хиляди години. В един момент земеделските производители оценили ловните качествата на тези животни в борбата с гризачите, които безмилостно унищожавали оскъдната им реколта.

  Заради своята красота и грация, светещите им в тъмното очи, нощния им начин на живот, свободолюбието им, котките са били винаги обгърнати от загадъчен ореол. Египтяните им се прекланяли като свещени животни и са изобразявали боговете си с котешки глави.

  В Европа, котките са си спечелили доста различна репутация: Светата инквизиция брутално изтребвала котките и техните собственици, като сподвижници на дявола. Но тъй като броят на котките намалял, броят на плъховете се увеличил. Кулминацията на този процес е през 1334 г., когато чумната епидемия бързо се разпространява из цяла Европа. Тази смъртоносна болест се предава на хората от бълхи от плъхове. Котките отново печелят популярност като унищожители на гризачите.

  Множество суеверия и поверия са свързани с котките – така например руснаците винаги пускат в своя нов дом първо да обиколи котка – за щастие.

  Сега котките са разпространени навсякъде, особено в развитите страни.
  Домашната котка е станала обект на разплод едва през втората половина на XIX век (за разлика от другите домашни животни). Като резултат от провеждания последователна подбор, биват създадени нови породи, които се различават една от друга.

  Първи със селекциониране се заемат англичаните, така че много от съвременните породи котки имат британски корени. Развъждат котки и в някои известни градове в Китай.
  В град Сангпан се отглеждат специални котки за лов. Те имат отличителна черта – леко сплескана опашка.

  Котката като домашен любимец

  Понастоящем много хора отглеждат котки като свои домашни любимци.
  Взимайки си коте у дома, човек не цели има един отличен ловец на мишки, а всеобщ любимец, нов член на семейството.

  Новородените котенца

  Когато се родят малките котенца изглеждат напълно беззащитни. През първите три седмици всички грижи за бебетата падат върху майката.

  cats6
  За котешкото семейството се отделя специално място, например голяма кутия или клетка с постелка за легло.
  При новородените котенца телесната температура е под нормата – 36,0 – 37,5 градуса Целзий.
  Организмът им е с повишен топлообмен и произвежда повече топлинна енергия, тоест котетата-бебета са много чувствителни към температурата на околната среда и е лесно могат да бъдат преохладени. Затова първите седмици след раждането котенцата се топлят сгушени до майка си.

  До 12 дни котенцата все още не отворили очите си и не виждат, но имат добре развити обоняние и осезание. Те не стоят стабилно на краката си, но могат да пропълзят от едно място на друго. Котенца бързо намират зърната на мама и дори могат да свикнат с определен „свой биберон”. Майката отделя много време за облизване на всяко коте, осигурявайки му необходимата хигиена.

  От собственика през този период се изисква само поддържане на чистотата на мястото на котенцата. Котката не може сама да почисти постелката си, но ако реши, че “къщата” не е достатъчно чиста, тя ще се премести котенцата на ново, по-подходящо според нея място.

  Внимание! Необходимо е котенцата да бъдат наблюдавани. Новороденото коте тежи около 100 грама и нормално наддава 10 – 15 грама на ден. Здравото коте прекарва голяма част от първите седмици от живота си в сън и хранене.

  cats3

  Ако котето се чувства дискомфортно, може да показва признаци на тревожност, да мяучи, да изглежда унило или да не суче.
  В тези случаи трябва задължително да се обърнете към ветеринарен лекар!

  В периода на кърменето котенцата получават антитела от майчиното мляко,затова е жизнено важно котенцето да засуче колкото се може по-рано след раждането.
  Антителата му осигуряват защита срещу инфекциозните заболявания в неонаталния период.

  Много внимание изисква отглеждането на котенца, които по някаква причина са останали без майка – ако тя е умряла при раждане, или пък котето е намерено на улицата то трябва да се захрабва с биберон през 2-3часа със специално създадените сухи млека за малки котенца.

  Ако не може кърмеща котка да храни котето, то ролята на котка-майка ще бъде ваша. В този случай е важно да поддържате температурата в клетката на не по-малко от +26′ C, използвайки нагреватели или бутилки с топла вода, увити в кърпи.
  Кравето мляко не се препоръчва, защото то не осигурява необходимите количества млечна захар, белтъчини, мазнини, микро- и макроелементи.

  Облизването може да бъде заменено от обтриване с навлажнена кърпа, памучен тампон или четка.

  cats4

  След 12 дни котето бавно отворя очи. Най-напред то различава само светлина и тъмнина и вижда само наблизо – на не повече от 3 метра. Появяват се първите млечни зъби.

  От петата седмица котето започва да свиква с твърда храна. Започнете да давате консерва (по много мъничко, може да смесвате с малко вода). От шестата седмица количеството на млякото може да се намалява постепенно.
  На осмата седмица от живота на котето млякото вече не е необходимо.
  По това време то е свикнало с определен хранителен режим. Добре е да изберете специална храна за отглеждане на малки котенца, за предпочитане от водещи производители. Сухата храна трябва първо да се потапя във вода, докато котетата започнат да могат да я дъвчат.

  Котето започва да чува след 14-я ден, обаче вдигна ушите си едва три седмици след раждането. От втората седмица от живота си до 2 – 4 месеца котенцата опознават обкръжаващата ги среда. Опознават другите животни, които са наблизо и започват да възприемат човека, който се е грижил за тях – приемат го като свой, като член на котешка общност.

  Котенцата прохождат на три седмична възраст.
  Когато котето е за първи път напуска „своя дом” (клетката или кутията, където е живяло досега) и започва да опознава дома на стопанина си, трябва да се вземат предпазни мерки.

  cats5

  Премахнете всичко, което може да бъде опасно (дребни предмети, всякакви химикали). Обувките трябва да бъдат в затворен шкаф, защото котета, които все още не са ваксинирани не трябва да имат никакъв контакт с улицата.
  Ако има места, където появата на котето не е желателна (на прозореца със саксийни растения, под дивана), достъпът до тях трябва да се ограничи.
  Ако котето е отделено от майката и занесено в непознат апартамент, то ще проявява тревожност, страх и любопитство докато опознае обстановката. По-добре е да в началото да ограничите неговото движение, например в една стая, като го наблюдавате; говорете с него периодично, взимайте го в ръцете си, създайте му комфорт докато свикне.

   

   

  Хигиенни навици

  Приучете котето да ходи до тоалетна. Използвайте плитък съд – вана, тава, котешка тоалетна и специални пълнители, голям избор от които може да намерите в магазина на Ветеринарен център УЛТРАВЕТ.
  Поставете тоалетната в тих уединен ъгъл на тоалетната или банята, може и на терасата.
  За да научите котето да върши „своите работи” на определеното място, трябва да бъдете търпеливи и да следвате прости правила: след като се изходи не там където е трябвало, вие незабавно го насочете към мястото където е направило „белята” и го преместете в неговата тоалетна.
  А там където е направил белята го почистете с някой силен дезинфект, който да неутрализира миризмата от там. Не се безпокойте, повечето котки имат вроден инстинкт и веднага намират ваничката, където могат да поровят с лапички и да се изходят.

  Ласките

  Важно е котето да привикне да бъде милвано, вземано на ръце; може редовно да го разресвате с гребен, да почиствате очите и ушите когато е необходимо. Така посещенията при ветеринарен лекар ще бъдат по-лесни; привикналите към грижи котки са по-спокойни при посещение във ветеринарен кабинет и по време на преглед.

  Зъбките

  Млечните зъби започват да се заменят от постоянни след третия до шестия месец. През този период котета понякога отказват да се хранят; вследствие на смяната на зъбите може да се появи лош дъх. До 5,5 – 7 месеца обикновено всички постоянни зъби на котето са израснали.
  Отбийте от кърма котенцата не по-рано от навършване на 45 дневна възраст.

  Ваксинациите

  Те протектират срещу най-разпространените вирусни заболявания ( херпесвироза, калицивироза, панлевкопения, хламидиоза и бяс)

  Малките котенца се ваксинират двукратно през 3-4 седмици. Като най-ранна възраст за първата ваксинация е 45-50 дни. След това втората ваксина се поставя след като котето навърши 3 месеца.

  cats7

  Важно е да помните:

  1. Всички котенца трябва да бъдат ваксинирани навреме, дори и ако не планирате да ги пускате от къщи!
  2. Ваксинация се прави само на клинично здрави животни, на които е било извършено обезпаразитяване не по-малко от от 4-5 дни преди ваксинация!

  Вирусни инфекции възникнат при котенца, които не са ваксинирани навреме след отбиването от майката. Котенцата са апатични и унили, отказват да ядат, телесната температура се покачва, а на по-късен етап – се понижава.

  Херпесния вирус и калицивируса причиняват ринотрахеит при котенца. Наблюдават се кихане, кашляне, секрети от носа, очите. При калицивирусната инфекция характерна особеност е наличието на язви в устата.

  Особено опасен е парвовирусът, който причинява така наречената котешка чума – котешка панлевкопения. Това заболяване уврежда предимно стомашно-чревния тракт. Наблюдава се повръщане, диария, панофталмит и др.

  При котенца се наблюдава коронавирусна инфекция, която причинява инфекциозен перитонит. Типичните симптоми са загуба на тегло, отпуснатост, асцит (ексудат в коремната кухина), плеврит, диария, повръщане. Заболяването се характеризира с много висока смъртност.

  Собственикът на животното трябва да бъде бдителен за всяка промяна в поведението му. При наличието на признаци на вирусни заболявания е необходимо спешно да се обърнете към ветеринарен лекар и незабавно да се започне лечение.

  cat_babies

  На възраст две седмици, при котенцата често се наблюдава пъпна херния – около пъпа може да се опипа осезаемо заоблено меко образувание. Ако образуванието е болезнено, това е доказателство за прищипана херния. В този случай е необходима хирургическа намеса, тъй като се нарушава кръвоснабдяването на изсипания орган и е възможно развитие на некроза. Ако е неболезнено и се прибира в коремната кухина след умерен натиск, не е необходимо да се оперира веднага.
  Има възможност с израстването на котенцето коремния лист да се затвори и хернията да се прибере. Ако това не се случи до около 6-8 месец е необходимо да се оперира.

  Малкото коте трябва да бъде препазвано от хелминтози – болести, причинени от паразити в животинския организъм (различни червеи, които произвеждат токсини и механично увреждат тъканите, причинявайки възпаление). В някои случаи те се завиват като топки и запушват просвета на червата.
  Характерни признаци на хелминтозите са диария, понякога с кръв, повръщане, загуба на тегло и повишен апетит.
  Понякога глистите могат да се видят в изпражненията или при повръщане. Глистите са много опасни за котките и може да доведат до смърт!

  ПРОФИЛАКТИКА

  Профилактиката на котенцата започва от 3-седмична възраст и продължава на всеки два-три месеца.
  По-добре е да се използват доказани продукти: дронтал, цестал кет, празимек С, каниверм, дозирани според теглото на животното. Най-лесно в тази възраст се дозират препаратите под формата на паста.

  cats8

  Котенца, живели на улицата, обикновено са заразени с бълхи. Понякога бълхите могат да бъдат донесени от улицата от други животни или хора.
  Бълхите причиняват дерматит (със силен сърбеж) и могат да бъдат носители на определен вид тения.
  Има много добри инсектициди, но те могат да бъдат токсични за малкото коте. Затова до 6-та седмица се препоръчва употребата само на определен вид пудри които са безвредни за тях.
  От 8-та седмица можете да използвате spot on (тези които се накапват на гърба на животните) формите за предпазване от бълхите.

  Собственикът на котето трябва да съзнава, че то е беззащитно и стопанинът е единствената му защита и подкрепа. Отговорност е отглеждането на здраво, възпитано и добро животно. Необходимо е да му осигурите нормален растеж и грижа, както и медицинска помощ при нужда и профилактика от болести.

  Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нашите ветеринарни лекари – Ветеринарен център УЛТРАВЕТ – тел. 052 63 55 05

  Успех, търпение и взаимната любов!

  Leave a reply →

Photostream